Profesorul Laurențiu Panaitopol

Aceste note reprezintă împreunarea unor informații biografice, cu gânduri personale, despre Laurențiu Mircea Panaitopol.

…Matematician fin, cu un har de excepție, în același timp un profesor de mare talent. Pasiunea lui pentru matematică ne dinamiza pe toți și aduna în jurul său colegi din toate generațiile. Aria preocupărilor sale era vastă, de la teoreme subtile de teoria numerelor și algebră până la articole de didactică matematică și probleme foarte frumoase publicate în Gazeta Matematică. S-a născut la 10 august 1940, la Balcic, în Cadrilaterul care atunci făcea parte din România. Tatăl său era ofițer, iar mama sa profesoară de Latină și Elină.

Ulterior familia sa s-a mutat la Giurgiu, unde a urmat școala primară, gimnaziul și liceul. în timpul liceului s-a remarcat ca unul dintre cei mai valoroși colaboratori la Gazeta Matematică și Fizică. A fost câștigătorul necontestat al olimpiadelor școlare de matematică, un adevărat lider al generației sale. în 1957 a devenit student al Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București. Aici s-a remarcat imediat ca unul dintre cei mai străluciți student. La începutul anului II, în octombrie 1958, a primit o neașteptată si grea lovitură din partea autorităților comuniste. I-au fost aduse acuzații absurde, de genul “are o atitudine dușmănoasă”, “are o atitudine ostilă științelor sociale”, “are o atitudine irevențioasă față de profesori”. A fost exclus din U.T.M., exmatriculat din facultate și obligat să lucreze ca “frezor de roți dințate, categoria a 6-a” la întreprinderea “Timpuri Noi”.

Promițătoarea sa carieră științifică părea să se fi sfârșit prematur. Dar Panaitopol era un matematician prea robust ca să fie doborât. După doi ani autoritățile comuniste au relaxat puțin “lupta de clasă” și Laurențiu Panaitopol a fost reînmatriculat la universitate. A reînceput studiile de matematică din anul I și a obținut licența în 1964, cu o lucrare de diplomă de analiză matematică. Din pricina “dosarului de cadre” nu i s-a permis să ocupe o poziție în învățământul superior sau într-un institut de cercetare. A fost repartizat profesor de matematică în satul Remuș, din actualul județ Giurgiu. Ulterior s-a mutat la Giurgiu, unde a predat la Liceul Economic și apoi la Liceul Teoretic “Ion Maiorescu”. De abia în 1970 a devenit asistent la Universitatea din București, întâi la Facultatea de Pedagogie-Psihologie și apoi la cea de Matematică. Acolo a devenit coleg și cu unii dintre cei responsabili de lovitura primită în 1958. Nu le-a reproșat niciodată nimic. Generos cum era, chiar îi lauda pe aceia dintre ei care obțineau teoreme frumoase sau aduceau servicii comunității matematice.

În 1979 a susținut teza de doctorat cu titlul “Contribuții la studiul funcțiilor aritmetice. Verificarea pe calculator a unor ipoteze”. A devenit succesiv lector, conferențiar și profesor la Catedra de Algebră.

Pe profesorul Laurențiu Panaitopol l-am cunoscut acum patru decenii, la pregătirea lotului lărgit pentru Olimpiada Internațională de Matematică. Era un tânăr elegant și distins, care te impresiona prin profunzimea ideilor matematice expuse, dar și prin rara capacitate de a le explica într-o formă accesibilă celor din jur. Problemele pe care le propunea la Olimpiade și în Gazetă aveau o frumusețe greu de egalat.

Cam în același timp domnul Panaitopol m-a impresionat prin câteva frumoase probleme despre șirul numerelor prime, publicate în Gazeta Matematică seria A. Erau primele sale rezultate de teoria numerelor, domeniu în care a devenit ulterior un reputat specialist.

Îl întâlneai des la sediul Societății de științe Matematice, aflat și atunci la parterul clădirii Facultății de Matematică. Acolo discuta adesea cu colaboratorii, dădea sfaturi studenților și profesorilor de matematică, adesea și elevilor de liceu. Tot acolo urmărea activitatea editorială a celor două Gazete Matematice, A și B, implicându-se la selectarea problemelor, soluțiilor și articolelor, propunând modificări salutare. Acolo a cunoscut-o pe soția sa, Maria Elena, care este o distinsă profesoară și colaboratoare la Gazeta Matematică.

Tot la S.S.M. l-am cunoscut și eu mai bine. Acolo am făcut planul primului nostru articol despre polinoame ireductibile, acum aproape un sfert de veac. Colaborarea începută atunci a fost una dintre marile mele experiențe intelectuale. Ne întâlneam des, căutam conexiuni cu rezultate deja cunoscute, învățam unul de la celălalt tehnici noi sau descifram împreună rezultate și metode legate de problemele noastre. țin minte cum prin 1988 ne-am bucurat enorm descoperind că o teorema de a noastră despre polinoamele diferență generalizată putea fi demonstrată nu doar prin tehnici pur algebrice ci folosind și eleganta metodă a poligonului lui Newton. Erau satisfacții matematice pe care domnul Panaitopol le trăia cu intensitate. Scânteile ideilor sale erau apreciate de toți colegii și elevii săi, inspirând elan și gust pentru frumusețile matematicii.

Laurențiu Panaitopol a publicat multe articole, cărți și probleme. Cele pur științifice sunt indexate și prezentate în principalele reviste de referate și baze de date matematice. Dintre acestea cele mai multe abordează probleme dificile de teoria numerelor și teoria polinoamelor, dar unele abordează și alte domenii cum sunt analiza numerică și geometria. A obținut teoreme importante despre numere compuse, funcții aritmetice, numere powerful, proprietăți ale numerelor prime, numere libere de pătrate, polinoame ireductibile, factorizarea polinoamelor, poligonul Newton, estimarea măsurii Mahler a polinoamelor și altor mărimi polinomiale. De asemenea, alte câteva articole de ale dumnealui sunt pe cale de a fi publicate. Multe dintre lucrările sale sunt citate de matematicieni din toată lumea. Cu siguranță astfel de ecouri vor apărea și în viitor.

În afara acestor articole științifice, profesorul Panaitopol a rămas toată viața un pasionat al problemelor de matematică accesibile unui public cât mai larg, în primul rând elevilor din gimnazii și licee. A avut rarul talent de a strecura într-o formă elementară idei subtile și a stimula gustul pentru matematică de calitate.
Suferea de mulți ani de o boală cumplită, de care –cu discreția sa- nu s-a plâns pentru a nu-i împovăra pe cei din jur. în acești ani grei a continuat să lucreze cu pasiune. A obținut noi rezultate frumoase, care au avut ecou în reviste de mare prestigiu. Până în ultimele clipe discută despre finalizarea unor proiecte matematice mai vechi și făcea altele pentru viitor. Profesorul Panaitopol a fost un prieten cald, gata oricând să te ajute în orice fel ar fi fost nevoie. Nu de puține ori sugestiile sale înțelepte ne-au fost tuturor de mare ajutor.
Prin tot ce a realizat și punțile către viitor pe care le-a construit, va rămâne veșnic în sufletele noastre.
de Doru Ștefănescu

Similar posts
  • Credința Lucrătoare Prin Iubire ̵... Radio Trinitas a publicat un reportaj in care cazul domnului Laurentiu Panaitopol este discutat. Va invitam sa ascultati printr-un simplu click [...]
  • Matematica cu… GeoGebra [...]
  • 2 – 1 = dor “Să știți că eu am fost o femeie foarte fericită”. Profesoara de matematică Maria Panaitopol vorbește rar și răspicat, dar cuvintele ei poartă atâta nostalgie, că parcă și pisălogul pendul agățat pe perete bate mai discret. Când rostește numele soțului său, doamna Panaitopol, care a împlinit de curând 70 de ani, devine mult mai tânără. Vocea i se încălzește, [...]
  • O aplicație a teoremei lui Catalan de L. Panaitopol și M. Pârvulescu Enunțată în 1844 de Eugène Catalan și demonstrată recent de Preda Mihăilescu, teorema lui Catalan are următorul enunț: Unica soluției a ecuației: unde m, n, x, y sunt numere întregi supraunitare, este: Folosing teorema lui Catalan, vom rezolva în numere întregi ecuațiile: unde =~n~>=1″ title=”m~>=~n~>=1″/>.   Click aici pentru varianta [...]
  • O demonstrație a inegalității lui Dur... de Laurențiu Panaitopol În 1823 Durrande a demonstrat că între razele sferelor circumscrisă (R) și înscrisă (r) ale unui tetraedru are loc inegalitatea: =~2r” title=”R~>=~2r”/> Vom demonstra mai întâi următoarea: Lema 1. Fie triunghiurile și , unde și . Dacă este raza cercului circumscris triunghiului și este raza cercului înscris în triunghiul , [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *